Anine cake u vrtiću: od predmeta najviše NE volim likovno

Crtanje i bojenje je kreativno, podstiče maštu, mnogo toga se novog nauči, zabavno je… ali ne svoj deci.

Na primeru svoje ćerke sam se uverila koliko je tačno da neke umetnosti ili aktivnosti nekome jednostavno „ne leže“, bar ne u udređenom uzrastu (ona ima četiri godine).

Koji su razlozi?

Više voli muziku, igru, pričanje priča, više je verbalni tip, a ja između redova čitam da se malo i nervira što iz olovke ne izlaze divni oblici i slike koje smišlja u glavi.

Stoji, naravno, da se ništa ne može na silu, ali i da bi bio red da pokušam da je zainteresujem na originalniji način od „olovka, bojice i papir su tu, pa kad budeš htela crtaćemo“.

Karantin je prilika da detetu pokušam da približim crtanje, a da ne pobegne (slabašan smejuljak).

Prema onome što sam pročitala iz raznoraznih tekstova  na netu ili što sam sama uočila:

  • detetu treba obezbediti raznovrstan pribor: male bojice, olovke, flomastere, vodene boje, tempere kako bi crtanje bilo interesantnije.
  • detetu pomozite ako vidite da se muči da dovrši neku figuru, ali NE crtajte umesto njega, posebno ne na način koji blistavo dokazuje vaše likovne sposobnosti.
  • dajte predlog čime bi sve mogao da se ispuni beli list papira, sa detetom osmislite strip u slikama ili nacrtajte zajedno lavirint ili drugi zadatak (poput onih u ilustrovanim vežbankama) koji će uneti element igre ili takmičenja u crtanje.

U praktikovanju tih saveta naletela sam na simpatičnu crtanku Učimo da crtamo uz azbuku (autora Ane Šijačić Tatalović i Jovice Tišme) i nešto primetila. Kada se ilustracije „pojednostave“ na geometrijske oblike, dete (čitaj: moje dete) koje iz nekog razloga ima otpor prema crtanju, krene da se „otkravljuje“ jer u nekom zamršenom crtežu uočava jednostavne krugove, trouglove, kvadrate…

U knjizi smo našli smo korak-po-korak primere kako se krugovi, elipse i trouglovi pretvaraju u veoma verne slike mačke, lava, nilskog konja, ose, buba mare i, mogu da vam kažem, da sam posredstvom ovih uputstava i sama poboljšala crtanje. Mojoj ćerki se veoma svidelo, a usput smo učili i početna slova imena životinja.

Što je najbolje od svega, slični priručnici za crtanje pomoću geometrijskih oblika mogu se naći i na Internetu i do njih stižete očas posla preko sledećih linkova:

https://www.boredpanda.com/artist-creates-an-amazing-drawing-series-for-kids-the-real-reason-is-much-deeper/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

https://www.pinterest.co.uk/sonjaeisenbeiss/drawing-animals-using-simple-shapes/

https://creativemarket.com/blog/learn-to-draw-animals-with-basic-shapes

Rezultat svih ovih „preduzetih radnji“ je da se ćerka radije hvata olovke i vidi da crtanje i nije neki bauk.

I dalje joj likovno nije omiljeni predmet, ali smo ipak napravili neki iskorak.

U tu svrhu smo iskopali iz kutija (srednja škola, tehnički smer) lenjire, obične i one sa geometrijskim oblicima, da učinimo stvari još zanimljivijim. Ispod je crtež Strašnog robota u nastajanju, sastavljenog od povećeg broja trouglova, krugova i pokojeg šestougla.

ucenje geometrijskih oblika i crtanje deca ucimo da crtamo

Bila bi super da ostavite u komentarima vaša iskustva i ideje, šta je vašoj deci najzabavnije kod crtanja.

(Visited 303 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

seventeen + 14 =