Tradicionalni lekovi i praksa u koje imam poverenja – za decu i odrasle

Sa prvim detetom, kažu, sve doživljavaš dramatičnije – prvu prehladu, prvu upalu grla, grip…

Da se ne lažemo, ja doživljavam sve dramatično. Ali kad dobiješ dete nemaš luksuz da sedneš i dramiš, moraš da delaš.

A onda ti se desi ovo: dete se jednog jutra probudi bez ikakvih znakova bolesti, osim temperature. Ne kašlje, ne kija, ne povraća, nema proliv.

Temperatura, pak, raste. Iz sata u sat.

Prvo mislimo da nije ništa, ozebla je možda juče napolju, ali kad toplomer pokaže 38, 5 stepeni podignemo obrve.

Kad dogura do 39 već smo kod pedijatra, slede analiza krvi i urina.

Dijagnoza: jaka virusna infekcija.

Objašnjenje doktora: Imuni sistem deteta još je u formiranju i treba da pregrupiše snage u susretu sa nepoznatim neprijateljem. Borba traje od tri do pet dana, a osim visoke temperature ne mora da se javi nijedan drugi simptom.

Organizmić mora sam da se izbori.

Sve bi bilo okej da taj virus nije nije toliko uporan, dosadan i tupav, pravi pravcati glupson, koji detetu ne da mira i iscrpljuje na kvarnjaka.

Manevarski prostor je minijaturan jer se terapija svodi na davanje tečnosti (po kašićica vode na svakih pet minuta) i neko sredstvo za skidanje temperature (a skida se kad pređe 38,5) iz apoteke – našoj ćerkici je prepisan sirup na bazi paracetamola.

Taman joj spustimo temperaturu, malena živne i dohvati igračkice, kade eto ti ga opet glupson u jurišu. Sa sirupima je nezgodacija sto imaju strogo doziranje i kad detetu opet naglo skoči temperatura moramo da čekamo nekad i po dva sata pre nego što smemo da damo novu dozu.

Možemo li još nešto da učinimo da detetu olakšamo, ne mogu da se ne pitam.

Sok od maline i još ponešto za skidanje temperature više od 38,5 stepeni

Prizovem ti ja tad iz sećanja tradicionalne recepture koje sam sama isprobala, prelistam stare beležnice, pitam majku, tetku i baku kako su one decu lečile. Uzimam u obzir samo recepte (pretpostavljam bezbedne za decu) čiji su nam sastojci dostupni, da ne moramo da angažujemo divokozu da bismo došli do neke retke lekovite travke.

Ovde prenosim samo ono od čega sam videla neku vajdu i šta je pedijatrica odobrila da u konkretnim slučajevima možemo da primenimo kod dvogodišnjeg deteta.
 • Sok od malina – Ako nije sezona svežih malina, zamrznute se otope i procede kroz cediljku – detetu se daje isključivo sok, koliko želi da popije. Naravno, ovaj sok dolazi u obzir samo ako je detetu malina već uvedena u ishranu.
 • Obloge od kukuruznog brašna i sirćeta – Kukuruzno brašno i sirće se sjedine i od dobijene mase se prave lepinjice koje se stavljaju na dlanove i tabane. Iskreno, nije bilo šanse da detetu prilepimo ovaj narodni lek na ruke, ali smo uspeli da je prevarimo pred spavanje i stavimo obloge na tabaniće, a preko navučemo čarapice.

obloge od kukuruznog brašna i sirćeta za skidanje temperature

 • Tuširanje toplom vodom – Dete se smesti da sedi u kadici sa mlakom vodom koja prekriva noge, a zatim se tušira malo toplijom vodom, od vrata nadole. Tuširanje se obavlja pred spavanje i očekivano će bar jednom tokom noći biti preznojavanja sa padom temperature.

Zašto svakoj kućnoj apoteci treba komova rakija, ušećereni med i – sladoled?

Virus je došao i prošao, a ja shvatih da bi bilo pametno da popišem neke korisne narodne lekove i praksu, za decu i odrasle, u koje imam poverenja od ranije. Ograničavam se na upalu grla, najčešćeg pratioca sezonskih infekcija:

 • Obloge od komove rakije – Najbolju rakiju koja mi dođe pod ruke uvek sačuvam za ovu svrhu (da izvinu gosti). Pamučna krpa ili gaza se natopi komovom rakijom (prethodno se razblaži sa vodom u razmeri 1:1, da ne peče kožu) i stavi na vrat. U mojoj svaštari švrakopisom je zapisano (jedva pročitah) i da oblogu treba menjati novom čim se smlači od toplote kože.
 • Sladoled – Ko je vadio krajnike zna zašto, a mi ostali učimo u hodu. Kod jake upale grla, koja ume da izbezumi najmlađe jer ne znaju šta ih je snašlo i zašto teško gutaju hranu, mala porcija sladoleda (recimo od vanile) donosi prijatno olakšanje i radost.
 • Obloge od kristalisanog (ušećerenog) meda za pluća – Da se infekcija ne spusti na donje disajne puteve (ako se već javio kašalj i otežano disanje) medne obloge mogu da budu od pomoći. Samo je važno imati u rezervi kvalitetan kristalisan med, po mogućstvu bagremov. Med se nanese na parče lanene krpe i stavi na grudi deteta pred spavanje, a preko se navuče uska majica. Oblog se stavlja pred spavanje, a skida ujutro kad se grudi prebrišu krpicom ili tuferom navlaženim mlakom vodom. Boljitak od ovog tradicionalnog recepta osetile smo i moja ćerka i ja kada smo, kako to obično biva, zaribale istovremeno.

obloge od ušećerenog meda lek za kašalj i otežano disanje

Uvek sam oprezna sa narodnim lekovima, ali što da ignorišem stare recepture ako udružene sa klasičnom medicinom mogu da pomognu detetu da lakše pregura bolest. Sve to samo pod uslovom da se zna uzrok bolesti, što bi trebalo da utvrdi lekar, a ne mi roditelji surfovanjem po netu.

Ide zima, smrzavanje napolju i pregrevanje unutra, bacili skaču od sreće, znaš li za još neki proveren narodni melem za celu porodicu?

(Visited 241 times, 1 visits today)

2 Komentara

 1. Teodora Radosavljević 18/01/2018 at 22:16

  odlični saveti :))
  ja sam odrastala uz sirove krompire u čarapama za skidanje temperature, tako da mi kukuruzne lepinjice sa sirćetom zvuče divno, a tek sok od maline :)))

  Reply
  1. Anine cake 22/01/2019 at 21:16

   Nisam sigurna da kukuruzne lepinjice ostaju u lepšem sećanju od sirovog krompira u čarapama 😉 ali dobro je da se tu našao i sok od maline da popravi prosek, kad govorimo o ugođaju.

   Reply

Šta ti misliš?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × one =