Najbolje vežbanke za decu (3-6) i za mame & tate vaspitače u tri smene

U proteklih šest meseci smo se rvali s boginjama, prehladama, drugim infekcijama, padovima imuniteta. Dete tri dana ide u vrtić, petnaest dana se oporavlja, pa opet Jovo nanovo. Trebalo je duge sate karantina i bolovanja ispuniti nekim (kvalitetnim) sadržajem. U tom periodu sam pokupovala bar petnaestak vežbanki, radnih sveski i blokova za decu od tri do šest godina (hvala popustima na sajmu knjiga).

Obzirom na novonastalu situaciju, ispostavilo se da „blago“ manična kupovina vežbanki za decu i nije bila preteran potez.

Mislim da smo pokrili veću komadešku edukativnih izdanja za decu vrtićkog uzrasta i volela bih da ispišem koji red o onim vežbankama koje su mojoj ćerki (a i meni) najdraže, sa naglaskom na ideje koje možemo da izvučemo iz njih i da ih praktikujemo iznova i iznova.

Možda naše preporuke pomognu prilikom on line kupovine knjiga, sada kada ne možemo svaku od vežbanki da prelistamo pre nego napravimo izbor. Uz svaki naš favorit, navešću primere zadataka koji su nas ispirisali da ih ponovo rešavamo, igre modifikujemo ili sami osmislimo nove. Neki primeri se lako mogu sprovesti (čak i ako nemate vežbanku pred sobom) – uz malo papira, makaze, bojice i još ponešto što verovatno svi imamo u kući.

Da počnemo!

1. Vežbanka Sveznalice za obdanište, srednji uzrast ka predškolskom za uzrast od 4 do 6 godina (Vulkančić)

vezbanke sveznalice za obdaniste srednji uzrast ka predskolskom vulkancic

Ova knjiga je stvarno zabavna i duhovita! Autori su se svojski potrudili da program za vrtić na krajnje opušten i zanimljiv način približe deci (i roditeljima koji bi radije da gledaju Netflix). Recimo, nas je oborilo s nogu što se u gornjem uglu stranice, iznad zadataka nalaze uputstva pod nazivom Pre nego što počnemo… da deca ono što sledi ne prihvataju kao neko moranje, učenje na silu ili šta god.

Primeri: Skočite nekoliko puta kao žaba/ Uzmite neki papir i skroz ga ižvrljajte. Sada ste spremni za rad/ Ispričajte roditeljima neku priču o životinjama/ Skočite najviše što možete, kao da želite da uhvatite oblak… (generalno dobre ideje da se deca opuste pred učenje, zar ne?)

Zatim, knjiga sadrži posebne dvolisnice, radionice, koje izlaze iz okvira popunjavanja, crtanja i pisanja na listovima vežbanke, već nas upućuju da seckamo papir i pravimo kolaže, da pravimo poljskog miša od skuvanog povrća (da, pojeli smo ga) u kulinarskoj radionici, ili da se uključimo u zabavan čas fiskulture – vežbanka sadrži pregršt predloga, koje lako možete da razradite i nadogradite sa svojom decom.

najbolje vezbanke za predskolski uzrast aktivnosti za decu kreativne igre

Kad smo već kod Vulkančića, pomenula bih i Super blok sa 50 aktivnosti i 120 nalepnica, za uzrast od 4 do 5 godina. Na pedesetak stranica u društvu vilenjaka i drugih simpatičnih likova dete prepoznaje i uči da piše slova i brojeve, ređa predmete po veličini, razlikuje boje i oblike, upoznaje godišnja doba. Jedan zadatak uvodi u igru domina, što je nama bio dobar šlagvort da iskopamo kutiju sa pravim dominama i pokažemo ćerki.

super blok sa 50 aktivnosti vulkancic

2. Velika vežbanka za predškolce (3-6 godina), Kreativni centar

autor: Benedikt Karbonej, ilustracije Patrik Moriz

velika vezbanka za predskolce truckovici benedikt kardonej

E sad na red dolazi jedna knjiga koja je, usudiću se da kažem, potpuno jedinstvena. Ona jeste vežbanka, ali dete zadatke rešava kroz zgode i nezgode neobične (i magične) porodice Trućković. Knjiga je na taj način spojila dve važne komponente dečjeg razvoja – čitanje i pričanje bajki i otkrivanje sveta kojim je dete okruženo.

Na stranicama Velike vežbanke ima preko 260 aktivnosti (kaže izdavač), od crtanja, preko učenja glasova i brojeva, lavirinata do kvizova i zagonetki, ali važnije od svega je da se sve odvija u bajkolikom svetu Trućkovića, kojima je naša pomoć „očajnički“ potrebna. Treba da otkrijemo misteriju ko je učiteljicu pretvorio u žabu, da nacrtamo noge najboljoj prijateljici mame Trućković – pauku Pajki ili da pomognemo vatrogascu da ugasi vatru koja je zahvatila zavesu na koju je zmaj Zlaja slučajno – kinuo.

Mi imamo mali ritual da svako druženje sa vežbankom počnemo od predstavljanja članova porodice (to radi moja ćerka), pa tek onda nastavljamo sa zadacima tamo gde smo stali prošli put. Materijala ima ihihi (oko 150 stranica), što nije zanemarljiv podatak obzirom na vreme koje ćemo imati za indoor activities.

Vrednost ove vežbanke je što podstiče i nas roditelje, koji smo trenutno u ulozi  zabavljača & vaspitača (jedine face koje deca viđaju po ceo dan), da priđemo svemu na kreativniji (i luckastiji) način, i da uključimo u učenje neobične, bajkolike junake sa kojima će sve biti zanimljivije.

3. Medina školica za uzrast od 4 do 5 godina, Kreativni centar

autori: Simeon Marinković i Slavica Marković, ilustracije Evelina Daneva Rajninger

medina skolica vezbanka za uzrast od 4 do 5 godina nalepnice pesme zagonetke price

Medina školica je deo naše porodične tradicije – od navršene prve godine ćerki kupujemo slikovnice iz ove serije Kreativnog centra, prvo je išla u Zekinu školicu, pa u Kucinu (1-2 godine), Macinu (2-3 godine) i Ježićevu (3-4 godine), a sada je stigao na red i Meda da se poigramo i nešto naučimo s njim. Ova knjiga na jednostavan način, sa lepim ilustracijama, podstiče zapažanje, maštu i radoznalost deteta.

Na početku vežbanke se nalazi koristan priručnik za roditelje za upoznavanje odlika razvoja deteta u ovom uzrastu – šta deca mogu, šta je još rano očekivati od njih i, najvažnije, kako stimulisati dete da razvija svoje kapacitete. Za mene je bilo korisno da iščitam.

Iz vežbanke bih izdvojila one stranice koje zbližavaju roditelje i decu u procesu saznavanja i „razmaštavanja“. Priča u slikama (zapravo u ilustrovanim scenama bez teksta) je super način da podstaknemo opažanje kod deteta i da ga ohrabrimo da ispriča svojim rečima šta se desilo i, zašto da ne, smisli nastavak priče ili neku svoju novu verziju. Ono što je u Medinoj školici predstavljeno jednim primerom, roditelji sa decom mogu da isprobavaju nebrojeno puta – sami crtajući nove priče i scene. Druge priče u vežbanci su sa tekstom, nazvane Mamine i Tatine, a ispod svake od njih nalaze se pitanja koja otvaraju dalju „polemiku“ posle čitanja deci, šta je naravoučenije, kako je drugačije mogla priča da se završi itd.

Pre neki dan smo zajedničkim snagama izmišljali pesmicu, red smisla, red izmišljenih reči i, mogu reći da je zabava bila na nivou. Podstakla nas je upravo igra dopunjavanja stihova iz Medine školice.

U ovoj simpatičnoj vežbanci naišli smo i na muzičku numeru sa notama jer Meda pravi orkestar. Pošto note ne umem da pročitam a  znam da odsviram samo Biljana platno beleše (nabubanim načinom), zamolili smo moju muzički obrazovanu prijateljicu da nam je odsvira i otpeva na klaviru (via Viber). Bila je to još jedna jedna radost za dete i možda podsticaj da se bliže upozna sa nekim instrumentom.

4. Larousse Montesori radna sveska, Otkrivanje sveta, za uzrast od 3 do 6 godina, Publik Praktikum

Aktvnosti osmislili Kolin Kreton i Remi Leglis

50 aktivnosti za decu predskolskog uzrasta sa materijalom koji se moze ponovo upotrebljavati

Da počnem s praktične strane, ovu važbanku ili bolje reći udžbenik, možete da „prelazite“ s detetom koliko god puta želite zahvaljujući tome što se aktivnosti rade sa materijalom koji se može ponovo upotrebiti: karte životinja i biljaka, šeme za pravljenje geometrijskih tela, puzle za slaganje. U početku sam pomagala ćerki da iseca kartice sa kraja knjige, ali se ubrzo osamostalila i ni za živu glavu mi ne da makazice.

U knjizi učimo o dnevnoj rutini, oblicima lišća, životnom ciklusu životinja i čoveka – od bebe do stare osobe, o osećanjima (izrazima lica) i senzacijama. Autori su smislili način kako da deci u ovom uzrastu približe i fenomene kao što su kruženju vode u prirodi i agregatna stanja (bila sam skeptik, ali me uveriše da je moguće). Takođe, preporučuje se da se svaka aktivnost iz knjige dopuni „proverom“ sa predmetima iz svakodnevnog života – šta je glatko, a šta hrapavo, šta je lako, a šta teško; koje boje se dobijaju mešanjem osnovnih boja, gledajući geografske karte upoznajemo države i njihove zastave…

5. Radna sveska za podsticanje intelektualnog razvoja Razmišljanje za uzrast od 4 do 5 godina, Vulkančić

radna sveska za uzrast od 4 do 5 godina razmisljanje podsticanje inteligencije vulkancic

Ova vežbanka, možda umešnije od ostalih, pomaže da najobičnije pojave i predmete sagledamo iz drugačijeg ugla – s ciljem da se kod deteta podstakne logično zaključivanje, koncentracija i opažanje.

Na jednoj stranici prikazana je balerina ispred ogledala, a dete treba da izabere između tri ponuđena „odraza“ od kojih je samo jedan pravilan. Dalje, prikazana je scena na kojoj majmun fotografiše medveda, krokodila i zeku (poređane jednog ispred drugog). Na detetu je da izabere koja fotografija od ponuđenih prikazuje ono što je zaista fotoaparat zabeležio.

Primera je još mnogo, ilustracije su preslatke, a posebna vrednost ove knjige je, po mom mišljenju, da inspiriše roditelje da usmere pažnju deteta ka stvarima i pojavama koje se odraslima „podrazumevaju“, a za dete predstavljaju prirodan izazov u otkrivanju sveta oko sebe.

U ovoj Vulkančićevoj ediciji nalaze se još dva naslova Opažanje i Koncentracija, i to u tri varijante, u zavisnosti od uzrasta deteta.

6. Učim engleski: Domišljate i zabavne vežbe (3-4 godine), Laguna

ucenje engleskog jezika kroz igru i zadatke vezbanka lagunanajmladji uzrast

Dugo sam tražila neku knjižicu, udžbenik, šta god, koja bi bila zanimljiva za dete na samom početku učenja engleskog jezika. Uglavnom sam se nailazila na udžbenike koji služe nastavnicima kao pomoćna sredstva, ali se ne mogu samostalno koristiti. Slučajno naleteh na ovu vežbanku kojoj je jedina mana – mali broj stranica.

Preleteli smo je očas posla, autori su našli način da osnovne pojmove i fraze na engleskom jeziku uklope u zanimljive zadatke – nacrtaj sebe (This is me), koka traži piliće u lavirintu (Where are they), učenje pojmova o vremenu i godišnjim dobima uz lepljenje nalepnica… Dovoljno da mi odrasli shvatimo da, i uz skromno znanje engleskog ili nekog drugog stranog jezika, u svaki zadatak ili igru sa detetom možemo da uključimo i učenje jezika.

Zaustaviću se ovde uz napomenu da smo još ranije uživali u izdanjima Pčelice (edicija Klub malih matematičara – oblici, boje, brojevi…), a moja ćerka je s posebnim užitkom rešavala zadatke iz knjižica za Uspešno razmišljenje i imaginaciju izdavačke kuće Klett – gde se zadaci rešavaju isključivo pomoću NALEPNICA (jipijaj jej). Na polici nas čekaju Mozgalice (Pčelica) i Zabavna mala škola (Publik Praktikum), javiću utiske.

(Visited 3.059 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three × 4 =