Šta detetu i nama pomaže u odbrani od karakondžula (primarno komaraca)

Boravak u prirodi nam je svima, koronom izazavan, iskočio u fokus. Nije da nismo i ranije uzdisali za zelenim brežuljcima, svežim vazduhom i dremkom na travi, ali je za većinu to bio kratah predah od obaveza u zatvorenom, pusta želja, a možda i smaranje dok se nije desilo ovo.

Sad bismo svi u prirodu i tu nema ničeg lošeg. Ali u prirodi su naši sustanari, u velikom broju i raznolikosti vrsta.

Mislim na insekte.

Neki od njih snažno grizu i alergijski izazivaju, pa od komarca nastane slon u smislu veličine otoka, crvenila, bola…

U celu priču mene je uvela nezgodacija sa dva člana porodice. Ćerka i muž reaguju dramatično na ujede komaraca, paukova i ostalih karakondžula (izvinjavam se na izrazu, poštujem sva živa bića, ali kad vidim kako mi masakriraju familiju izgubim ekološku svest i prisebnost).

Odem s detetom predveče, kad mine vrućina, da se poigra sa drugarima na improvizovanom igralištu, sa pravom travom. Deca trče, prostranstvo je, uživaju, padaju i valjaju se, a ja se osmehujem s grčom na licu.

Šta li ćemo zateći na koži kad se vratimo kući?

Ponekad bude jedva primetna tačkica koja se tokom noći zacrveni, uveća i pretvori u tvrd plik nakupljene limfe i biće potrebno više dana da se otok smiri, pretvori u krastu i nestane. Jesam li napomenula koliko boli?

Muž dejstvuje kao svetionik ili svetilište kome hrle svi komarci u radijusu od 50 km. Ako si u blizini reke ili nekog drugog omiljenog im sastajališta (izgleda da je poslednjih godina svako bogovetno mesto njima srcu drago) ne preostaje ti ništa drugo nego da po ceo dan budeš prekriven nekim sredstvom protiv ujeda komaraca, poput Autana ili slično. U suprotnom, suprug bi se pojavio sa nekim „brdašcetom“ na vratu i ja ga zaprepašćeno pitam Šta ti je to, a on odgovara Ma, ništa, zveknuo me neki insekt.

I to je od običnog komarca. Paukovi igru podižu na sledeći nivo i imaju jasnu taktiku da te neprimetno izujedaju na više mesta tokom noći, dok spavaš blaženim snom, a ujutro te sačeka multiplicirano iznenađenje (da li treba da napominjem – neprijatno).

Kad bi me prošao val srdžbe i bespomoćnosti, pristupala sam istraživanju šta može da pomogne u prevenciji i ublažavanju efekata uboda insekata, a da nije „čista kemija“ i da bude bezbedno i za dete.

Pišem o onim sredstvima koje smo isprobali i koji „rade“ kada izađemo iz kuće i ostanemo bez „tehničke podrške“ aparata sa tabletama ili tečnošću za rasterivanje insekata.

Mapez sprej protiv komaraca (a bogme i muva)

Na mestu broj jedan u našoj kućnoj apoteci, a u stvari mobilnoj jer ga nosamo svuda sa sobom, je Mapez sprej. Tečnost sadrži prirodne sastojke poput ulja lavande, geranijuma i nane. Mogu da ga koriste deca i odrasli (ukoliko nisu alergični na neki od sastojaka). Ima prijatan limunast miris, jedino bih preporučila da se nanese malo pre izlaska napolje (u džunglu😊) – masnjikav je, ali koža ubrzo upije tečnost. Bonus preporuka je da brani i od sve prisutnijih (i upornijih) muva, što smo primetili na terenu.

Narukvice/nanogice protiv komaraca

Druga korisna stvarčica protiv komarčevih aspiracija je „aromatična“ narukvica, koja se može staviti oko članka ili gležnja (guglala sam nazive ovih delova tela, prim. aut.). Na narukvici koju mi imamo piše: „silikonska repelentna narukvica, impregnirana prirodnim uljima limuna (jea, komančerosi su izgleda vrlo gadljivi na miris limuna i tu informaciju treba obilato koristiti). Primetila sam da se u apotekama prodaju raznorazni modeli, pa je uputno sprovesti malo istraživanje koje narukvice su za vas najefikasnije.

Naše iskustvo je narukvica možda ne pruža potpunu zaštitu, ali je praktična kad nemamo vremena da se namackamo, posebno kad dete zagazi u travicu i uopšteno pomoli glavicu izvan zamrežene prostorije. Narukvica je višenamenska, bitno je samo da je vratimo u kesicu sa zaptivačem da ne izvetri. Info kaže da je rok trajanja 250 sati posle otvaranja ili dok ne utvrdiš da je komarci više ne zarezuju ni pet posto.

Saksije sa začinskim biljem – eko linija odbrane

Već iz ova dva primera vidi se da neke biljke imaju naglašena antikomančeros svojstva, u prvom redu lavanda i citronela, ali tom društvu pripadaju i nana, ruzmarin, žalfija, matičnjak i bosiljak – sve samo začinsko bilje koje inače rado sadimo po terasama i dvorištu.

Sada imamo još jedan dodatan razlog da se miomirisima prirode zaštitimo od komaraca i drugih insekata, držeći se pritom krilatice live and let live. Mi smo letnjikovac u dvorištu zatarabili saksijama sa ovim biljem i držimo fige da će bar jedan deo insekata sa gađenjem promeniti pravac.

Ali sve te saksije ne možemo poneti sa sobom u šetnju.

Na internetu ima mnogo recepata kako da sami smućkate prirodno sredstvo protiv komaraca i stavite u bočicu sa raspršivačem. Nijedno od njih nisam napravila (nemam izgovor), ali nam svima predlažem da najpre isprobamo recept sa bloga Snaga bilja, čiji je autor Momčilo Antonijević, čovek kome mnogo verujem kada je reč o poznavanju bilja i njihovog lekovitog i svakog drugog dejstva.

U nastavku je link za jednostavan pripravak sredstva za odbranu od komaraca, u kome glavnu ulogu igra karanfilić, a pomoćnici su mu lavanda i glicerin:

https://www.youtube.com/watch?v=ojduWZ82riE

A ako nas ipak izujedaju…

Da ne psujem, prelazim odmah na mala pomoćna sredstva koja su nam uvek pri ruci ako je komarac ili pauk uspešno provalio naše aromatične mere zaštite.

Više od balzama za usta

U zgodnom „karminskom“ pakovanju, imam raspoređen Aloe Lips Forever Living na strateškim mestima – jedan u kući, jedan spakovan u tašnu ili ranac „za poneti“. Balzam je na bazi aloje, jojobe i pčelinjeg voska, pa iako je prevashodno namenjen nezi usana, može se mazati na kažu, na mesta iritacije od uboda insekata. Preporučili su nam ga poznanici koji iste muke muče sa burnim reakcijama na koži ove vrste, pa smo, ne bez skepse, odlučili da mu damo šansu i, na našu sreću, prošao je test.

Flogocid jer vaš kućni ljubimac zna šta valja

Da, tako je, ovaj proizvod je doskora bio namenjen samo kućnim ljubimcima i mogao se pazariti isključivo u veterinarskim apotekama. Mi smo ga kupovali ispod tezge (šalim se) kod veterinara našeg psa, upućeni u višestruko korisna svojstva spakovana u jednu tubicu. Dobra vest je da je danas u širokoj (ljudskoj) primeni i da se može naći u apotekama.

Flogocid ublažava upalne procese na koži i sluzokoži, ubrzava zarastanje rana, koristi se kod ekcema, akni, ojeda, za lečenje hemoroida…i da, umalo da propustim, umanjuje posledice ujeda insekata, peckanje, svrab, bol i otok. Od prirodnih sastojaka ova mast sadrži eterična ulje lavande i poljskog cveća.

mapez aloe lips flogocid narukvice protiv komaraca ublazavanje bola svraba crvenila

Rekla sam da ću da pišem o preparatima koji su pretežno na biljnoj bazi, ali nije fer da ne pomenem da smo u slučaju ozbiljnijih posledica uboda komarca ili pauka kod deteta (većeg otoka i višednevnog crvenila) morali da se obratimo za pomoć pedijatru koji je odredio odgovarajuću terapiju. U našem slučaju bio je to Fenistil gel, koji pripada grupi antihistaminika, i služi da ublaži svrab, bol i crvenilo kod ujeda insekata, a ja sam se lično uverila na moru da pomaže i kad se „rukuješ“ s meduzom.

U nadi da ćemo se svi zaustaviti na pasusima prevencije, ovaj donji deo teksta ipak ispisujem kao podsetnik da imamo sa čim da se ponegujemo.

Pišite ako znate za još neka pouzdano efikasna sredstva, poželjno prirodnija biljna, za izbegavanja bliskog kontakta sa insektima.

(Visited 79 times, 1 visits today)

2 Komentara

 1. putovanjaisitonija 26/07/2020 at 09:58

  I mi koristimo Mapez godinama i prezadovoljni smo.
  Za smanjivanje otoka, svraba i crvenila moze da posluzi i obloga sa acidi borici. Najbolje ako je hladna.

  Reply
  1. Anine cake 08/09/2020 at 09:20

   Ups, promače mi komentar. Hvala što ste podelili iskustvo s nama i za savet, pride. Pozdrav!

   Reply

Šta ti misliš?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 5 =