Vodič za kupovinu dečjih kolica koja posle nećeš da psuješ

Zove me drugarica u poodmakloj  trudnoći i kaže:

„Pomagaj! Koja dečja kolica da kupim? Šta je najvažnije? Šta se tu gleda? Jel ima računice kupovati ona 3 u 1 ili ne mora?”

Sestro, drugarice, prvorotkinjo, posle godinu i više dana staža u ulozi rukovodioca sredstva za prevoz, šetnju, hranjenje, uspavljivanje i animaciju deteta, shvatila sam kakva god dečja kolica da kupiš ona treba da budu bezbedna i udobna pod jedan za bebu i pod dva za – tebe.

Zvuči glupo, znam, pa nećeš ti da se voziš u njima, ali od toga koliko tebi olakšaju posao zavisi da li ćeš da uživaš sa bebom u šetnji i svakoj drugoj aktivnosti koja uključuje kolica ili ćeš, nadrndana, na svaki izlazak napolje da gledaš kao na Sizifov posao – guraš taj kamen uzbrdo i pitaš se – dokle?

Tvoja nervoza zbog nepraktičnih kolica utiče i na dete i njegovo raspoloženje, a to je poslednje što želimo, zar ne?

Gabarit

Kad smo muž i ja, zeleni i neiskusni kakvi smo bili, krenuli u šoping prvih dečjih kolica svako je imao svog favorita. Teške kategorije. Meni su se oči zacaklile pred nekakvim polubagijem u rock&roll fazonu (srebrne nitne na sivoj podlozi). Muž se zalepio za nešto što je ličilo na prototip kolica za 2029. godinu – na dugme se sklapa i rasklapa, ima farove, puni baterije telefona u pokretu i… ima 20 kg bez bebe.

Dok smo se nas dvoje prepirali čija su bolja prišao nam je prodavac, dobar neki čovek, i rekao u pola glasa: „Ako nemate posebnu sobu za odlaganje ovakvih kolica, gepek ko garsonjeru i personalnog nosača da ih prenosi sklopljena – možda bi trebalo još malo da razmislite…”

Hvala mu do neba, spasio nas je i velike investicije i velike muke.

Koliko možeš da potegneš je u principu individualna stvar, ali mislim da je sve preko osam, devet kg (težina kolica sa klasičnim sedištem) drobilica za kičmu, da se poslužim metaforom iz pesme jednog domaćeg benda.

Rad točkića

Stvarno je važno da točkići klize. Uvek.

Na samu naznaku škripuckanja, otežanog kretanja i menjanja pravca – beži od pripadajućih kolica ko đavo od krsta.

Najbolje da ih isprobaš u radnji, pre kupovine.

Ako se tako ponašaju ganc novi točkići, u idealnim uslovima na ravnoj površini, šta misliš kako će biti za mesec, dva – posle guranja po neravnom terenu i odronjenim ivičnjacima?

Biće teško, biće TEBI vrlo teško ako točkići ne rade nečujno, ko podmazani all the time – čak i kad ih satima prevlačiš napred-nazad preko praga, papuče ili kakve druge neravnine u stanu jer bebac obožava da se uspavljuje u drmusanje mode-u.

Kad čedo najzad tone u san, u tim svetim trenucima roditeljske sreće, i najmanji šum, ne daj bože škrip točka, je apsolutno neprihvatljiv.

Posle šetnje po žešćoj kiši ne bi bilo loše da toćkiće preventivno podmažeš, jer će u suprotnom i najkvalitetniji kad tad da proškripe.

Teleskopske ručke

Raspitaj se da li kolica imaju teleskopske ručke/ručku. Nije zakeranje, da li su ručke za upravljanje kolicima podesive visine (produžavaju se i skraćuju po potrebi) je ključno pitanje za dobrobit kičme roditelja i svih koji pomažu oko bebca.

Mi smo kupili dečja kolica solidna u svakom pogledu, ali bez te opcije. Rezultat je da ja guram kolica u blago pognutom položaju, a moj muž u zgrbljenom. Tu dolazimo do onih psovki iz naslova, kojim častimo sve – od dizajnera kolica, brenda pa sve do majke prirode koja nas je obdarila visinom preko metar i 70 cm.

Evo nekih ideja za visoke roditelje:

https://www.strollable.com/best-strollers-for-tall-parents/

http://www.savvysassymoms.com/blog/comfortable-strollers-for-tall-parents/

Sezame, sklopi se i rasklopi

Zamisli da imaš samo jednu ruku.

Druga nije tvoja – bebina je.  Njom je hraniš, držiš dok je mala, pridržavaš kad prohoda i ko zna šta još.

Sve je u multitaskingu i glupo bi bilo da dečja kolica stanu tome na put. Ako ti je za sklapanje i rasklapanje dečjih kolica potrebno mnogo potezanja i cimanja – opet si u problemu. Biraj ona sa što jednostavnijim mehanizmom za baratanje uz minimum napora – idealno bi bilo da kolica mogu da se sklope samo jednom rukom, jednim potezom (tzv. kišobran sklapanje)

Kad već pominjem multitasking, jednom rukom bi trebalo da možeš sa lakoćom da manevrišeš kolicima, zbog čega prednost dajem kolicima sa jednom centralnom ručkom, umesto onima sa dve odvojene.

Jel ima držač za čašu

Ne znam da li se držač za čašu računa u dodatnu opremu (neka kolica ga imaju, a druga ne), ali da sam na mestu konstruktora ja bih ga stavila – pod obavezno.

Taj mali plastični dodatak oslobađa brige da li flašica sa detetovim sokom dobro dihtuje ili kud da odložiš do pola popijenu kafu kojom si se častila tokom šetnje.

Kombo trilema

Ovo je tema za sebe, ali da je pređemo na brzaka.

Razumem roditelje koji ustuknu pred kupovinom kolica 3 u 1, gde od glavnih delova dobijaš ram kolica, kolevku, sedište i auto sedište. Velika je to investicija u startu, ali smatram da se (ipak) isplati.

Prvo, sa ovim kolicima si mirna od rođenja bebca dok ne napuni 36 meseci (tako je kod većine kombo modela), dok kod pojedinačnih modela često nailaziš na ograničenja tipa – kolica nisu za novorođenčad ili su za samo za bebe do 15 kg težine.

Kod 3 u 1, odnosno komboa, dok dete ne počne da sedi koristiš kolevku, a posle toga sedište koje ima više položaja (najćešće četiri), od ležećeg do sedećeg.

U paketu ide auto sedište (tzv. jaje) iz 0 i 0 plus grupe, za decu od rođenja do 10 odnosno 13 kg – dakle već od devetog meseca moraš da razmišljaš o kupovini novog (tako je, kako je).

Auto sedište može da se stavi u ram kolica i beba u njemu provoza nakratko. Za duže šetnje auto sedište nije zgodno rešenje (da ne dođe do krivljenja bebine kičme, upozorila nas fizijatrica).

Veliki plus za kombo dečja kolica (nadam se da je tako kod svih modela)  je što su reverzibilna odnosno kolevka i auto sedište mogu da se montiraju na konstrukciju kolica okrenuta ka nazad (beba gleda u tebe) ili ka napred.

Mnogo znači kad možeš da se gledaš sa svojim čedom tokom šetnje, posebno u prvim mesecima njegovog života, a da ne pričam koliko je važno da blagovremeno odreaguješ na njegove potrebe ili neki problem, daleko bilo.

Toliko od mene. Nisam pominjala brendove, konkretne modele, upoređivala cene jer, na kraju krajeva, to je tvoj izbor, a zavisiće od budžeta, trenutne ponude i tvojih ličnih afiniteta.

Sad pamet uglavu i hrabro u kupovinu limuzine za bebca.

(Visited 326 times, 1 visits today)

Šta ti misliš?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =