5 stvari koje treba imati pri ruci u porodilištu, a niko nam nije rekao

Spavaćica na kopčanje, plastična čaša, tri pakovanja mrežastih uložaka, papuče koje mogu da se kvase, peškir manji i veći… i tako dalje.

OK, šta poneti u porodilište piše na web stranicama porodilišta i u njihovim brošurama (te preporuke jesu korisne), ali ima i ona naknadna pamet koju steknemo tek kad se sve završi, a mi se pitamo „eh kako se toga nismo ranije setile”?

Posle šest dana ostanka u porodilištu (zbog bebine žutice, da ne davim detaljima), možeš da stekneš sasvim jasnu sliku šta je neophodno, a bez čega možeš da prođeš u porodilištu. Kad tome dodam razmenu informacija i iskustava sa dragim cimerkama (a delile smo sve, i stvari i suze i smeh), evo šta bih ja definitivno uvrstila na spisak za porodilište:

Sredstvo za olakšavanje probave

Jeziva opstipacija (ili porođajne muka pre porođaja) pratila me skoro od početka. Hormonska terapija (propisana zbog održavanja trudnoće) u mom slučaju je dodatno pojačala problem.

Ne, nisu pomagale suve šljive, kompoti i čorbasta jela.

Morala sam da se dovijam kako sebi da pomognem, a da ne posegnem za laksativnim sredstavima koja su uglavnom zabranjena tokom trudnoće.

Neko mi je rekao za Transilane (praškovi za omekšavanje stolice na biljnoj bazi), proverila sa svojim ginekologom i kad je on dao zeleno svetlo, počela da ga koristim i imam koliko toliko redovno  pražnjenje. Nastavila sam i posle porođaja neko vreme, dok stvari nisu došle na svoje.

Tek sam u porodilištu shvatila da je „dobra probava“ samo san za dobar deo trudnica i porodilja. Mnoge od nas imaju problem sa zatvorom, tvrdom stolicom, nepotpunim pražnjenjem i hemoroidima tokom trudnoće, a stvari se dodatno komplikuju posle porođaja.

Sigurno postoje i druga rešenja (i proizvodi) za opstipaciju u trudnoći, pa nije loše kad se na vreme raspitaš o svemu i proveriš sa svojim lekarom šta je bezbedno da koristiš.

Provereno dobar sapun za negu intimne regije

Svi ili bar većina lekara saglasna je da intimnu regiju (i ranu od eventualne epiziotomije) posle porođaja treba tretirati isključivo mlakom vodom i, najbolje, bebi sapunom.

Problem je što na našem tržištu ima mali milion sapuna sa prefiksom bebi – od onih neutralnih, koji neguju kožu i ne isušuju je, do onih naparfimisanih i agresivnih koji su zalutali u odeljak dečje kozmetike (a pre su za izvlačenje fleka sa odeće).

Rešenje?

Pre odlaska u porodilište isprobala sam više različitih sapuna, da bih shvatila da mi najviše prija (što je krajnje individualna stvar) onaj koji inače koristim: sapun od kozjeg mleka, bez dodataka.

Kartica/kontakt telefon bara koji pravi napitke od svežeg voća i povrća

Moje iskustvo sa klopom u porodilištu je zadovoljavajuće, ali to ne znači da ne može da bude bolje.

Zašto onda da to sebi ne priuštimo, posebno ako u porodilištu ostajemo više dana?

Iskreno, ovo mi nije bilo ni na kraj pameti dok mi cimerka iz porodilišta nije predložila, a slučajno je znala odakle možemo da naručimo sokiće. Nismo se baš osećale ko Keri Bredšo i drugarice kad ispijaju menhetnove, ali značilo nam je da se malo energetski dopunimo i učinimo sebi plezir.

Zato nije loša ideja da imaš u džepu adresu i telefon najbližeg bara ili prodavnice zdrave hrane sa sokovima od svežeg voća i povrća (idealno bi bilo da rade dostavu).

Spojler/Realnost: Sveže namirnice, sve ili određene, isključuju se iz ishrane nekih mama u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja i režima ishrane propisanog posle porođaja (u slučaju carskog reza, na primer, propisuje se posebna dijeta). Ostaje da pitamo lekare šta nam je dozvoljeno, a šta ne pre nego što naručimo.

Časopis, što žuća štampa to bolje

Dok sam još omamljena od porođaja buljila u prazno i pitala se kako da prekratim vreme dok ne budem mogla da ustanem i prošetam, shvatila sam da me knjiga („duhovita i ironična“ beletristika) koju sam ponela u porodilište neće “raditi” onako kao kad je čitam u udobnosti svoga doma.

Nisam je ni otvorila.

Meni je trebalo nešto da otrgne misli od trenutnog bola ili makar nelagodnosti i umora posle porođaja. Meni je trebalo nešto sa puno slika i malo logike, a to sam shvatila usred noći kada su kiosci štampe odavno zatvoreni.

Zato ću sledeći put poneti bar jedno petparačko štivo u porodilište, nek ide život!

Kafa

Nisu svi obožavatelji kafe. Ja jesam. I to veliki.

Za sve nas kafoljupce od esencijalne važnosti je da u porodilište ponesemo kesicu kafe: turske, nes, bilo koje – samo da je u rinfuzu.

Izbegnimo, dakle, bljutave napitke iz automata ili višesatno čekanje na prvu jutarnju koja se pretvara u hladnu, podnevnu dok nam je neko donese iz lokalnog kafića.

Sa svojom kafom u džepu, mogućnosti se množe: možeš da zamoliš nekog od bolničkog osoblja da ti zgotovi kaficu ili je sama smućkaš u toploj vodi.

Ovaj funky spisak sam sastavila dok su utisci bili relativno sveži i trudila se da pomenem stvari koje se brzo zaborave, a gotovo nikad ne zabeleže, kad bolnički dani prođu.

Ako imaš ideju šta još može da zatreba mamama u porodilištu, napiši u komentaru, da upotpunimo spisak.

(Visited 341 times, 1 visits today)

2 Komentara

 1. Lidija 23/01/2018 at 10:39

  Odlican clanak!
  Pri drugom porodjaju sam bila odusevljena rezervom suvih sljiva koju sam spakovala za porodiliste. Nije, ali jeste sredstvo za probavu, posredno, ako se od dana porodjaja praktikuje. Ne mogu da uporedim horor zbog epiziotomije posle prvog porodjaja sa manjim bolovima posle drugog.

  Reply
 2. Anine cake 22/11/2019 at 09:29

  Draga Lidija,
  Sad kad je i treći bebac tu, možemo li da čujemo tvoja iskustva?
  Šta bi još dodala na spisak?

  Reply

Šta ti misliš?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + 15 =