Naša koža i mi na porodičnom letovanju u Grčkoj – true story

Rezolucija da ću ovog leta smanjiti broj i sadržinu putnih torbi primenjena je na garderobu (delimično), ali ne i na proizvode za negu kože.

U naletu brige za najveći organ našeg tela otišla sam, naprotiv, korak dalje.

Ponela sam sve! Bukvalno.

Kreme za sunčanje za odrasle (običnu i u spreju) i dečja zaštitna krema se podrazumevaju, ulje za sunčanje na prirodnoj bazi neće da škodi, a za posle sunčanja, uf, kreme, losioni, emulzije, da li sa ureom (jer odlično hidrira), da li sa kokosovim uljem i alojom jer sam je sama pravila i taaako je dobra; a gde su kreme za lice (za dan, za noć) (o micelarnoj vodi, tuferima i losionu za skidanje šminke da i ne govorim), pa sve kreme koje su neophodne detetu (za posle tuširanja, za pelensku regiju, u slučaju ojeda…), sreća što je kremica za slučaj ujeda insekta u majušnom pakovanju, a moćna (u apoteci mi doduše uvališe još neki proizvod na tu temu jer je „na sniženju“)…

Šta bi na ovo rekla naša koža, da je mogla da prozbori? Bolje da ne znam.

Nego da ispričam šta sam iskustveno utvrdila tokom desetodnevnog letovanja na koje otiđoh bela kao sir, sa kožom sklonom crvenjenju (takav je i moj muž, dok baka i ćera imaju tamniji pigment, blago njima):

Lekcija br. 1 I Grci lek za izgorelu kožu imadu

Nastrešnice, borove grane, suncobrani – sve je to lepo da se zasedne ispod, a još uvek bude na plaži, ali ako želiš da sačuvaš kožu ipak se treba kloniti sunca bar između 12 h i 17 h. Držeći se tog pravila (sa radošću, jer su dani bili pakleni, a smeštaj odmah iza ugla), čak i mi slabopigmentni primerci mogli smo lepo da preplanemo, bez nus pojava.

Mazala sam se kremom za sunčanje (Sebamed) sa zaštitnim faktorom 30 (koristim je godinama, hoću da kažem – ne istu kremu, već tu marku). Nije masna, pa me ne smara da se mažem više puta dnevno. I ne izgorim.

Gosn muž, međutim, imao je drugačije iskustvo. Zadužen za tegljenje prtljaga na početku letovanja, razvio je određeni animozitet prema svim tim “glupostima” koje mora da vuklja (a ko bi ga krivio). A i mrzi ga da se macka. Sve zajedno rezultiralo je bojkotovanjem preparata za zaštitu od zločastih sunčevih zraka.

I, naravno, leđa su mu dobila jastog crvenu nijansu.

U mojoj (pod znacima navoda) maloj torbi sa kozmetikom – ništa što bi pomoglo. Onda iz sećanja prizovemo sličnu situaciju od pre nekoliko leta, kada sam na mestu prepečenice bila ja, a rane svoje (uspešno) vidala grčkim proizvodom  za smirivanje bola i crvenila kože na bazi jogurta (pa ga još držiš u frižideru, za dodatni cooling efect).

Kliknulo mi: Nekad se najpotrebniji proizvod za negu kože (i saniranje nasilja nad njom) nalazi, gle čuda, tamo gde se puštaš suncu na milost i nemilost. Videli neki pametni Grci milione prepečenih turista kako im defiluju kroz zemlju, smislili efikasan preparat i napravili dobar biznis.

Lekcija br. 2 Manje je više – otprilike

Predveče, posle tuširanja, kad su mi oči već na pola koplja od dnevnih avantura, mazala sam se isključivo Dar univerzalnom kremom (sa maslinovim i nevenovim uljem, uljem kamilice, kakao i  ši buterom, ureom i ko zna čime još).

Ne kažem da ulje sa hajdučkom travom nije dobro ili miks od kokosovog ulja i aloja vere, ali mogla sam i bez toga da prođem na letovanju.

Plus za Dar kremu je i što sam je stavljala na lice pred spavanje i ujutro, ako ne idem odmah na plažu, tako da baj baj kremama za noć i dan koje koristim kod kuće.

Kliknulo mi: izabrati  samo JEDNU, hidrantnu i hranljivu kremu za negu kože posle sunčanja (koja prija i licu i telu).

Lekcija br. 3  Biraj za dete kao za sebe i tačka

I kod kuće je bilo paklenih dana sa režećim suncem. Birali smo ladovinu, a na sunce bih sa dvogodišnjom ćerom izlazila rano ujutro ili kasno posle podne. Pred izlazak pre podne lice i telo sam joj mazala domaćim preparatom od hajdučke trave (tačnije, hajdučkom travom u maslinovom ulju) i stvarno – koža je bila meka i dobijala lepu bojicu bez crvenila (delom i zbog tipa kože, sigurna sam).

Za letovanje, smatrala sam, moramo se uozbiljiti, treba nam krema za sunčanje sa dokazanom zaštitom od UVA i UVB zraka. Sa tim predumišljajem krenem u apoteku i izaberem kremu za decu sa zaštitnim faktorom 40, KOJU UOPŠTE NISMO TESTIRALI NA KOŽI DETETA PRE ODLASKA NA MORE.

Ispostavilo se da je krema premasna, što sam uredno ignorisala prvih dana i fljafala ćerku tom kremom (samo da ne izgori) dok, pa dok se nije osula.

Ne mogu da tvrdim sa da je to bila reakcija na kremu ili na sunce ili njihovu kombinaciju, tek susreli smo se sa novim problemom.

Rešili smo se masne kreme za sunčanje i zamenili je drugom nemasnom, ali šta ćemo sa osipom koji se malo po malo širio po celom telu?

Pantenol mast! – čim je videla moju ćerku-na-tačkice uzviknula je jedna ljubazna mama sa višegodišnjim stažom letovanja sa sitnom decom.

pantenol mast grčki preparat

Pantenol mast  je spas kad dobiju osip od sunca, ali i kad im se ojede guza – kaže uz smešak.

Kao da mi u očima čita užas što pantenol ne posedujem, pa dodaje veselo:

– Ima ga u svakoj apoteci.

Jeste, pomogao je, osip se brzo povukao, ali da li smo mogli da prođemo bez toga?

Kliknulo mi: Ako sam za sebe ponela na more proverenu kremu za sunčanje red je da i za dete ponesem nešto što smo bar isprobali pre mora. A, da, i pantenol mast – uza se kud god da kreneš sa detetom!

Pitanja za dopunsku nastavu

Popis proizvoda koji su od strane mene ocenjeni kao neophodni (i zauzeli jednu celu torbetinu) odslikavaju šizofreniju u glavi i neodlučnost da presečem (naročito kad se radi o detetu i sunčanju) da li prednost da dam prirodnim home made preparatima (ma koliko dobri bili, pitanje je da li mogu da nas zaštite od štetnog sunčevog zračenja) ili kupovnim proizvodima (i to kojim? da li od visokih zaštitnih faktora 50+ ima više štete ili koristi)?

Volela bih da neki stručnjak od autoriteta napiše ISKREN (a ne sponzorisan tekst) na ovu temu (javite mi ako sam nešto propustila). Ili bar da mi potrošači, razmenom iskustva i informacija, dođemo do nekih istina.

U međuvremenu, ako tamo negde ima vas koje kopka razmera u kojoj se mešaju kokosovo ulje i aloja za kremu iz domaće radinosti (poželjno nanositi na vlažnu kožu posle tuširanja) evo je:

½ šolje organskog kokosovog ulja

1/3 šolje čistog aloa vera gela

(Visited 2.025 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Maja 25/11/2017 at 18:06

  Mi na letovanje obavezno nosimo Šaljićev melem za opekotine i ožiljke, ako neko i pored krema za sunčanje izgori. Deci nosimo La roche i odličan je.

  Reply
  1. Anine cake 26/11/2017 at 10:30

   Hvala na predlozima, Majo. Jel Šaljić i dalje efikasan kao što je bio? Nisam ga koristila sto godina 😉

   Reply
   1. Maja 29/11/2017 at 00:33

    Moj muž je zadovoljan Šaljićevim melemom za opekotine i ožiljke i na moru ga redovno uveče posle tuširanja maže. Smiri mu se crvenilo. Deca i ja ga nikada nismo koristili, jer nikada ne izgorimo na suncu, ali da se desi da izgorimo svakako bih najpre njega probala. Da li će neko izgoreti na suncu pretpostavljam da zavisi i od osetljivosti kože, pigmenata, a ne samo od kvaliteta kreme za sunčanje. Što se tiče opekotina prouzrokovanih u kuhinji, tu već imam iskustva i Šaljićev melem mi pomaže. 🙂

    Reply
    1. Anine cake 29/11/2017 at 09:25

     A gde je letovanje sa decom tu je i kuvanje (često i roštiljanje), tako da dobro da si nas podsetila na moguće „krizne situacije“ i kako se izvlačiti iz istih 😉

     Reply

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

13 − 7 =