Tačkica boje breskve

Situacija je krajnje sterilna.

Iz pipete treba da istisnem tačno pet kapljica na pripremljenu podlogu. Peta se nećka, ne znam koji joj je. Znojim se. Nos me zasvrbi. Počešem se i probam ponovo. Stisnem svom snagom pipetu i gledam šta će biti. Kapljica je u mojim očima narasla hiljadama ili stotinama hiljada puta u sferu tečnosti, nalik na džinovski balon vode koji helikopter vuče u zonu požara, da bi ga pre nego što bude kasno izručio na upaljenu zemlju. 

I ja sam uspela. Uspravljam se iz pogrbljenog položaja i skidam naočare. Napetost opada, umesto da raste sa iščekivanjem rezultata. 

Ostatak urina prosipam u wc šolju, bočicu i pipetu šaljem u kantu za đubre. Pet sekundi, šest, sedam… 

Plima žućkaste tečnosti na upijajućoj podlozi aktivira kontrolnu crvenu crtu. Nepokolebljivo je prisutna kad je test pravilno odrađen. Sekunda osma, deveta, deseta…

Prozračnija u nastanku, iz magle hemijske reakcije pomalja se druga crta. Isprva neodlučna da li da stane u vrstu sa prethodnicom, postepeno dobija na jačini i boji. Bez treptanja buljim u dve jasne crvene crte, pouzdan znak (sa 99 odsto sigurnosti) da sam trudna. 

Izlazim iz kupatila. Tester ostaje na na mašini za pranje veša. 

Odlazim do spavaće i jedine sobe u stanu i posmatram muža u krevetu. Još uvek spava, alarm je stavio na snooze, a ja sam se sama probudila u 6.30 h, ne zato što je vanredna situacija testiranja, već zato što sam odlučila da ustajem ranije i zdravije živim.

Posmatram njegove kapke, retki su trenuci kada mogu temeljno da ih proučavam na dnevnoj svetlosti. Ima lepe kapke, nežne i glatke, oivičene nizovima blago uvijenih trepavica. Lagano se spuštam na svoju stranu kreveta, okrenuta licem ka njegovom. Mirišem mu uvo, jer nas dvoje volimo da se njušimo. Naučili smo od svog psa, sada izvaljenog na leđima pored našeg kreveta. Pas hrče. Ignoriše me jer zna da moje buđenje nije nužno povezano sa njegovim izlaskom napolje. Inače, pas od koga smo prekopirali njuškanje, vrhunac zadovoljstva nalazi ne u njušenju naših ušiju, već u tome da ih lizne. 

Da li dozvoliti psu da njuška bebu i iznad svega, da liže bebčeve uši? 

Kao da hoću da sklonim te misli, ustajem iz kreveta i gledam kroz veliki francuski prozor sa vrha solitera. Vidim orošene krovove okolnih zgrada i lisnate zelene šubare. 

Gde staviti kolevku? I gde sušiti veš, a biće ga mnogo, u stanu bez terase i hodnika? Snaći ću se, možda najzad i čekiram vešernicu na krovu zgrade. 

Ležem opet. Okrećem se na leđa. Lepo je što imam za sebe koji minut, tačnije pet, pre nego što glasno izgovorim novost. Duboko udišem i gledam kako mi se stomak ulubljuje. Sa izbacivanjem vazduha stomače se nadima. Zamišljam Tačkicu boje breskve i smeštam je u mali stomak, gde se ona nesumljivo već nalazi u petoj nedelji trudnoće. 

Ako bude žensko, nazvaćemo je Lava, rekla sam davno pre trudnoće. Ime je kratko i neobično. Asocira na moć, eksplozivnost i jarko crvenu boju. Plan je propao onog trenutka kad je muž rekao: „Ne znam pravilno da kažem L, neću moći da izgovorim ime sopstvene ćerke!“

Nismo nikada mnogo raspredali o eventualnim imenima dece, posebno ne pred drugima, osim te epizode sa Lavom, koja je izazvala lavinu iskošenih pogleda na jednom porodičnom skupu. Priželjkivala sam takve reakcije. 

Ustajem, bosa. U par skokova stižem do kupatila i pošto sam se uverila da se ništa na testu za trudnoću nije promenilo (i dalje sam trudna), dotrčavam do muža. 

Prelazim prstima preko njegove brade-treći-dan i usta.

Kažem: „Ćao, tata.“

Smeje se pre nego što je otvorio oči. Uzima me u naručje i trči kroz stan. „Dobićemo bebu, dobićemo bebca.“

Psa je probudila pometnja. Još uvek sanjiv, šlajfuje po parketu (zbog njegovih dlaka smo isterali sve tepihe iz stana) u pokušaju da nas stigne. Nije siguran ko koga ovde juri.

Kad se smirimo mužu pokazujem test, dve crvene linije su tu. On uzima šrafirano parče plastike i pažljivo spušta na belu policu. – Jel nije poremećeno da ga sačuvamo za uspomenu?

(Visited 143 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three + nine =